INNOVASJONSPROSJEKTer og Bedriftsutvikling:
både FOR store og små virksomheter 

Les hvordan den lille bedriften Othilies Keramikk fikk hjelp til å skape et nytt og mer bærekraftig produkt ved hjelp av Norsk katapult fra SiVA.

Keramiker Grethe Othilie Gullaksen fra Brekkestø utenfor Lillesand.

En ting er å jobbe hardt, en annen er å jobbe smart. For veldig mange norske bedrifter ligger nøkkelen til å lykkes i å finne nye metoder å løse jobben på – metoder som er bedre enn konkurrentenes. Ikke alle vet at dette er en type innovasjon bedriften din kan få god hjelp til gjennom næringshagen sin. Hva kan du få hjelp til?
Svaret er; veldig mye! 

Det kan handle om å utvikle gode metoder for å oppdrette landbasert abbor, teste ut ny teknologi for å fjerne groe på båter, eller noe helt annet. Trenger prosjektet være så stort? Ikke nødvendigvis – noe Grethe Othilie Gullaksen fra Brekkestø utenfor Lillesand opplevde da hun fikk hjelp med sitt prosjekt.


KUNDE-CASE FYRI FISH:

Ut i verden etter å ha vært fanget i 10 000 år – Historien om urlaksen fra Byglandsfjorden, Fyri Fish og merkevarebygging i premium-segmentet.


Et eldgammelt håndverk – fortsatt like relevant
Othilie er keramiker og har jobbet med leire i 20 år. Kundene hennes elsker følelsen av å nyte en kopp rykende fersk kaffe eller spise en rolig frokost med et service i håndlaget keramikk. Men – keramikk kan ikke repareres. Det er takk og farvel om serviset går i gulvet. Bare en liten knast, og kaffekoppen blir uten den samme sjarmen som før. Slik har det vært i tusener av år. Finnes det muligheter for innovasjon i et så gammelt håndverk?

Leire – som også kurerer gruff
I 2020 fikk Othilie en utradisjonell idé – hva skjer om du blander leiren ut med et avfallsprodukt, slik at avfallet ikke går til spille, men skaper noe nytt og tilfører mer verdi før det forsvinner? Kanskje kan det forandre egenskapene på produktene også? Hun testet hjemme i verkstedet sitt med både mask fra øl- og avfall fra honningproduksjon, før hun landet på et biprodukt vi alle omgir oss med, nemlig kaffegrut. Kaffebønner dyrkes, høstes, sorteres, fraktes, modnes, brennes og males, før de i et kort øyeblikk setter smak og aroma på vann – og så kastes.

Avfall – og potensiell ressurs.

Kan kaffe utnyttes ytterligere? Hvilke egenskaper får leire blandet med kaffegrut? Hvordan finne disse svarene? Og finnes det en måte å verifisere denne kunnskapen på, som gir legitimitet og nyhetsverdi overfor både bransje og kunder? Othilie kom i kontakt med Pågang Næringshage, og sammen så vi på mulighetene i ideen hennes. Keramikeren fra Justøya er veldig klar på verdien i å samarbeide med en næringshage.
– Det viktigste for meg er at du opplever at du har en støttespiller, noen du kan tenke sammen med. Etterhvert som næringshagen blir kjent med bedriften din og ser hvilke områder de kan hjelpe deg på, kan det åpne seg dører både her og der. Jeg fikk høre “Det kan du søke om tilskudd til”, “Her får du 75% støtte”, “Vi kan hjelpe med søknadsskriving”, forteller hun.

En ny type leireblanding med bærekraftige egenskaper
Pågang Næringshage koplet henne med det norske katapultsenteret Future Materials i Grimstad. Future Materials jobber med å teste og utvikle materialer for å hjelpe norske bedrifter raskere fra idéfase, til pilotfase, og videre ut i markedet så fort som mulig. Kan en så liten aktør få hjelp av et så høyteknologisk forskningsmiljø? Hva er innovasjonspotensialet? Hvor mye tåler denne typen keramikk, hva slags egenskaper har den og kan metoden være relevant for andre keramikere? Othilie fikk midler fra SIVA-fondet og hjelp til å teste ut tålegrensene for kaffeblandet leire hos NORNER AS i Porsgrunn. I år har Othilies Kaffekeramikk fått varemerkeregistrering. Leiren hennes med iblandet kaffe gir nye egenskaper. Den blir lettere, den får en ny, kornet finish og ikke minst – den lar seg reparere. Om koppen du fikk et knast i er laget av kaffekeramikk, kan du nå få den fikset hos Othilie. I motsetning til vanlig keramikk, tåler kaffekeramikken at hele arbeids- og brenningsprosessen gjentas. Og – flere andre egenskaper dukket opp.
– Fordi kaffekornene holder på fuktigheten, kan du for eksempel la blandinga ligge mye lengre uten å bruke den. På den måten gir den nye blandinga veldig gode egenskaper – for kunder, men også for meg som keramiker, forteller Othilie.

Produktfoto av Othilies Kaffekeramikk i forbindelse med et kommunikasjonsprosjekt i regi Pågang Næringshage.

Historier med verdi
Historien om kaffekeramikken til Othilie er et veldig enkelt og håndfast eksempel på bærekraftig innovasjon. Men – et slik utviklingsprosjekt kan bidra til mer enn kun produktutvikling. Et utviklingsprosjekt som handler om bærekraft sier mye om din bedrift, og kraften i gode historier er gull verdt. Om du har noe reelt interessant å formidle, får du taletid og spalteplass. Slik er et utviklingsprosjekt også en unik mulighet til å sette bedriften på kartet. Det å ha en historie å fortelle som faktisk er verdt noe er veldig viktig, ifølge strategisk rådgiver på kommunikasjon i Pågang, Inge Kvivik. Som reklametekstforfatter har Kvivik jobbet med både store og små bedrifter, og vet hva som skal til for å bryte gjennom lydmuren og nå ut med kommunikasjonen din.
– Alle forsøker å fortelle historiene sine hele tiden, men altfor få spør seg om det de har å si faktisk er verdt å fortelle. De som evner å se det poenget, får en stjerne hos kundene sine. Det er disse som får plass fremst i pannebransken og i hjertene til folk. Hvis kunden din husker deg for noe fint allerede – det er først da den retargeting-annonsen virkelig begynner å funke, sier Kvivik.

15,9 millioner til bedrifter i Agder
Det er utfordringer forbundet med å drive bedrift i distriktene, men også fordeler. En fordel kan være at din bedrift kan få innovasjonsstøtte til bedriftsutvikling gjennom næringshageprogrammet. Det er nemlig sånn at hvert år får fylkeskommunene midler øremerket industrivekst via statsbudsjettet. Disse midlene fordeles mellom Innovasjon Norge og SiVA-strukturen, hvor SIVA har et særlig ansvar for å bidra til vekst i distriktene. I 2024 ble 15,9 millioner fordelt ut til bedrifter i Agder via SIVA-strukturen. Dette er penger som bidrar til at bedriftene i distriktene kan omstille seg og styrke sin konkurransekraft. 


Å få tilgang til midler for å utvikle bedriften er enklere enn mange tror
Det kreves ingen søknader for å få tilsagn til innovasjonsstøtte gjennom næringshagen. Det er ingen frister, ingen nemder og ingen budsjettrapporter. Det eneste du trenger å gjøre er å ta en prat med din næringshage for å finne ut om bedriften kan bli målbedrift og få tilgang til en rekke relevante tjenester, samt motta innovasjonsstøtte. Othilie er i alle fall glad hun tok opp telefonen. I tillegg til katapultprosjekt, har næringshagen hjulpet henne med markedsføring, produktbilder og nettsider.
– Det er veldig greit å ha noen med et slikt nettverk med på laget. Det virker som om næringshageprogrammet er en slags dårlig skjult hemmelighet i Norge. Egentlig er det rart at ikke dørene hos næringshagene renner ned av folk, smiler hun.

Othilies kreamikk i bruk.