Ut i verden etter å ha vært fanget i fjorden i 10 000 år
I 2021 startet arbeidet med å kommersialisere reliktlaksen Bleke for et internasjonalt marked. Fyri Fish samarbeider tett med Pågang Næringshage rundt utviklingen av merkevaren.
Bleke er en type laks som er unik for Byglandsfjorden i Setesdal. Laksen er en såkalt reliktlaks, altså en type laks som tilbringer hele livet i ferskvann. Grunnen til at laksen gjør nettopp det, er såpass spektakulær at det dannet grunnlaget for hele merkevaren.
Laksen som ble innestengt i fjorden i 10 000 år
Historien om bleke starter for tusenvis av år siden, mens Norge fortsatt ligger under tykk is. Istiden ender, og etterhvert som isen trekker seg tilbake oppstår et forbløffende geologisk fenomen. Vekten av isen forsvinner, noe som gjør at selve jordskorpa begynner å stige. Ettersom tiden går, blir åser til fjell og fjorder til innsjøer. Og – sakte men sikkert blir laksen som lever i vannet sperret inne i fjorden, nærmere bestemt Byglandsfjorden. Likevel dør ikke den hardføre laksen ut. I stedet tilpasser den seg livet i de avstengte vannmassene. Slik har den levd siden, helt avskåret fra sine slektninger. På den måten er bleke en helt unik lakseart med en stamtavle som kan spores direkte tilbake til urlaksen som levde her for 10 000 år siden. På 1960-tallet ble bestanden av bleke truet i forbindelse med kraftutbygging og sur nedbør. Et prosjekt for å redde bestanden ble iverksatt, og rundt 1990 ble et anlegg anlagt på Syrtveit i Evje og Hornnes kommune. Heldigvis ga redningsaksjonen resultater. Bleka er fortsatt under overvåkning, men som art blir den i dag ikke lenger sett på som truet.
INNOVASJONSPROSJEKT
Slik fikk den lille bedriften Othilies Keramikk hjelp av Norsk katapult til å skape et nytt og mer bærekraftig produkt.
Vern gjennom bruk: Fra redningsaksjon til kommersiell drift
Det er viktig at anlegget kan fungere som en sikkerhetsgaranti for arten dersom noe igjen skulle skje med bleka. For å sikre videre drift av anlegget på en god måte, ble det bestemt å se på mulighetene for å kommersialisere produksjonen av bleke. Den lille fisken fra Byglandsfjorden er noe helt for seg selv. Selv om den ikke kan konkurrere på størrelse eller omfang, har den et tydelig potensial med sin unike historie og sin unike smak. Smakstester gjennomføres og bleke som råvare blir høyt verdsatt av kjennere. Kanskje ikke så rart – født og oppvokst i klart smeltevann lever denne saktevoksende laksen et liv som gjenspeiles i kvalitet og smak, både på fisk og ikke minst på rogn. Også her skiller nemlig bleke seg radikalt fra normalen. Rognprodukter verden over medfører som hovedregel at en fisk bøter med livet. Blekerogn, derimot, har en annen historie.
TRUE TIMELESS TASTE: En delikatesse fra isklart smeltevann. Foto: FyriFish
Utsøkt håndstrøket blekerogn
Blekehunnene har forbløffende egenskaper. Ved å stryke dem forsiktig fra hode til hale, slipper fisken rognen – før de kan vende tilbake til vannet igjen. I fremtiden kan vi, om det lar seg gjøre innenfor mathygieniske retningslinjer, altså få se blekerogn omhyggelig høstes for hånd – fra levende fisk. Som om ikke håndverket var fascinerende nok, gir også blekerognen en unik og rik smaksopplevelse. Som råvare er Bleke et tydelig premiumprodukt. Dette skaper også noen helt spesielle forutsetninger om en kommersiell produksjon skal settes i verk. Det handler om å kultivere fisken på en måte som ligger så nært opp mot opprinnelige som mulig og å sette en svært høy standard rundt økologisk forsvarlighet og bærekraftighet. Kommer bleka seg fra Byglandsfjord og omsider ut i den store vide verden? Etter 10 000 år er det kanskje endelig på tide!
Brand identity Fyri Fish. Foto: Skjermdump Fyrifish.no
En god historie tatt ut i merkevareform
Blekas eksplosive miks av unik smak og utrolige historie gir et potensial for å nå verdens mest prestisjefylte menyer. Det er ikke dermed sagt at veien dit er hverken enkel eller rett frem. Å skulle presentere den utrolige sagaen om bleka for et internasjonalt premium-segment med et forholdsvis beskjedent markedsbudsjett er både en utfordring og et privilegium. Sammen med Fyri Fish jobber teamet med å skape en merkevareplattform og et moderne uttrykk fundert i verdier som mytisk, tidløs, eksklusiv og eksotisk. På mange måter handlet konseptutviklingen om å være tro mot kjernen i merkevaren, ifølge Inge Kvivik, prosjektrådgiver i strategisk kommunikasjon i Pågang Næringshage.
– Alle prosjekter fortjener godt kommunikativt håndverk, men historien om bleka er så spesiell og spektakulær i seg selv at du ikke trenger skape så mye, det handler mer om å la historien fortelle seg selv. Dessuten er det umulig å ikke bli fascinert av en kommunikasjonsjobb som involverer bruk av våtdrakt, sier Kvivik.
Fyri Fish og Pågang Næringshage jobber sammen om å få frem magien bleka fortjener.
– Teamet til Pågang har vært en stor ressurs for oss i prosessen med å forme merkevaren. Ute i markedet får vi en sjanse. Da er det viktig at vi har lagt et godt grunnlag som kommuniserer med segmentet vårt, sier Atle N. Kristoffersen i Fyri Fish.
Prestnasjonsnettside til Fyrifish utviklet av Pågang Næringshage.
– Næringshageprogrammet må være den beste og mest effektive ordningen som finnes.
– Atle N. Kristoffersen
Urfisk på vei ut av glemselen. Foto: Skjermdump Fyrifish.no
En god sparringspartner på bedriftsutvikling fra A til Å
Det er mange utfordringer forbundet med å gå ut i et internasjonalt marked som ny aktør. Å være målbedrift hos Pågang Næringshage har vært nyttig på denne reisen, opplever Kristoffersen. Næringshagen har hjulpet teamet med merkevarebygging, fra merkevareidentitet til grafisk profil, logo, slagord og nettsider. I tillegg er det nyttig å ha tilgang til nettverket og kompetansen næringshagen sitter på i utviklingen av prosjektet.
– Enten det gjelder markedsføring, rådgivning i forbindelse med utredninger eller annen utvikling – Pågang har vært med oss som en god sparringspartner hele veien, forklarer Atle N. Kristoffersen i Fyri Fish.
– Næringshageprogrammet må være den beste og mest effektive ordningen som finnes.
Hva er en næringshage
Dette er Pågang Næringshage og hva vi kan gjøre for din bedrift.